Tuesday 19 February 2019

ACI Marina Pomer

O marini

Na južnome vrhu istarskoga poluotoka, u najdubljemu dijelu Medulinskoga zaljeva, smještena je ACI marina Pomer. 2016. godine dovršen je cjelovit kapitalni pothvat u marini. Uklonjeni su stari objekti ljetne marine i sagrađen je potpuno novi kopneni dio.
Sada je ACI Pomer lijepa suvremena marina mediteranske vizure.
Marina je opremljena s novom recepcijom i mjenjačnicom, bankomatom, novim sanitarijama s odjeljkom za osobe s posebnim potrebama, praonicom rublja, prodavaonicom živežnih namirnica u sezoni, čarter agencijom, tehničkim servisom, dizalicom za plovila do 10 tona, prostorijama za posadu, automatiziranim i čuvanim kolnim ulazom, parkiralištem osobnih vozila, novim energetskim ormarićima na suhom vezu, prepumpnom stanicom za crpljenje otpadnih voda s plovila, s najsuvremenijim WLAN pristupom  internetu. Novi restoran ima prelijepu terasu, a uz nju je i bazen s pool barom.
Marina raspolaže i posebnim spremištem u koje nautičari mogu povjeriti na čuvanje svoju opremu kao što su: bicikli, skuteri, daske za jedrenje, vanbrodski motori … Novost su i „zeleni otoci“ u marini u kojima se vrši selektivno prikupljanje otpada. Marina je opremljena priključcima struje jakosti od 16 do 63 A. Duž cijele marine uz more proteže se lijepa šetnica s klupama modernog dizajna, rasvjetom i mediteranskim ukrasnim zelenilom. Svoj kutak u marini imaju i najmlađi na ograđenom dječjem igralištu.
Fascinantna priroda Istre ovdje će vas očarati u svoj svojoj punini – more, vjetar i čista priroda pomoći će vam da se odvojite od svake brige i napetosti. Privlačnost Pomera prepoznali su još stari Rimljani, koji su tamo gradili svoje kuće za odmor. Stari ribarski gradić bit će idealno utočište svima koji traže netaknuti Mediteran te njegove ekološke i gastronomske užitke. Ovdje se i danas nastavlja antička tradicija uzgoja ribe i školjaka, pa nautičari u Pomeru ne propuštaju uživati u vrhunskim morskim delicijama pripremljenima prema recepturama starima i do tisuću godina.
Cijela okolica Pule veliko je nalazište rimskih ostataka. Nema uvale u kojoj se ne nalaze ostaci neke rimske vile rustike – poljoprivrednoga imanja ili tvornice za preradu maslina, ribe, vune, proizvodnju vina… I naselje Pomer se nalazi usred ‘rimskoga nalazišta’ pa je zacijelo vrlo staro, jer su kraj naselja otkriveni rimski i ranokršćanski grobovi te ostaci rimskih termi. Ostaci jedne vile rustike koja se nalazila neposedno uz antičko naselje nalaze se u samoj marini Pomer i čine njezin sastavni dio.

Jeste li znali da…

…je jug Istre jedno od najpoznatijih odredišta ljubitelja windsurfinga i kitesurfinga. Budući da je sa tri strane okružen morem, ovaj istureni dio Istre obiluje vjetrovima u svim godišnjim dobima i tu gotovo nikada nećete doživjeti stanje potpune bonace. Od olujnog juga, bure i snažne tramontane do jakih maestrala u ljetnim mjesecima – ljubitelji ovih sportova u Pomeru i okolici doći će na svoje.
…da Medulinska rivijera ima jednu od najljepših brdskih biciklističkih staza u Istri. Na ukupnoj dužini od 60-ak kilometara pejzaž se izmjenjuje kao na filmskoj vrpci: pitoma naselja, šumarci, vrhovi brežuljaka s kojih se prostire pogled od kojeg zastaje dah, uske staze koje krivudaju između obalne crte Kamenjaka i guste makije koja ispunjava zrak aromatičnim mirisima mediteranskoga bilja.

Vezovi

– 294 veza u moru
– 30 mjesta za smještaj plovila na kopnu

Sadržaji

    • recepcija s mjenjačnicom, bankomat
    • restoran, prodavaonica prehrambenih proizvoda, charter agencija
    • sanitarni čvor sa zasebnim odjeljkom za invalide, praonica rublja,
    • servisna radionica, dizalica do 30 tona,
    • parkiralište za osobna vozila
    • priključci od 63 A jakosti struje za prihvat većih plovila
    • wlan sustav za pristup interetu
    • crpka za gorivo nalazi se u Pješčanoj uvali (11 nm) i u gradskoj luci Pula (18 nm)

Povezanost

ACI marina Pomer ljeti predstavlja polazište ili međustanicu za krstarenje Jadranom dok se zimi u njoj okupljaju stari prijatelji i poznanici kako bi uživali u pitomoj uvali na toplom mediteranskom suncu. Dio svoje privlačnosti, ACI marina Pomer duguje i činjenici da se nalazi nadomak izvrsnih mjesta za izlete i rekreaciju – otočića Unije, Suska te Velike i Male Srakane. Marina je cestama vrlo dobro povezana s glavnim magistralnim pravcima, a u neposrednoj blizini (10-ak kilometara) nalazi se Zračna luka Pula, dok su one u Trstu i Ljubljani udaljene oko 130 km.

Uplovljavanje

Mjesto Pomer smješteno je u sjeverozapadnom dijelu Medulinskog zaljeva koji se otvara između rtova Kamenjak i Marlera. Zbog brojnih grebena i pličina preporučuje se ulazak kroz glavni kanal koji vodi istočno od otočića Fenera (točna pozicija: 44°46,2’ N 13°57,2’ E), a zatim treba ploviti između otoka Ceja i Bodulaš. More je znatno pliće oko otočića Bodulaš, pa je sigurnije ploviti uz otočić Ceja. Za noćno uplovljavanje, kurs između otočića Ceja i Bodulaša označava svjetionik karakteristika B C BL 2s 9m 7/4M na rtu Munat. U unutarnjem dijelu zaljeva treba držati smjer prema sredini prolaza između rta Munat i rta Kašteja, a zatim prema otoku Pomerski Školjić koji preporučujemo oploviti s istočne strane. Nakon toga postaje vidljiva ACI marina Pomer, koja se danju prepoznaje po uočljivoj bijeloj dizalici.
Napomena: Preporučuje se koristiti službene pomorske navigacijske karte izdanja HHI – Split: 100 – 16, 50 – 3, MK – 3 i MK – 4.

1 comment:

  1. Zdravo,
    Tražite li pravi zajam? imate li dugovanja i trebate li novac da biste platili račune, trebate li hitan zajam za pokretanje novog posla ili poboljšanje poslovanja? trebate li zajam za kupnju automobila ili kuće? imate li nedovršen projekt na dohvat ruke zbog nedovoljnog financiranja? Imate li nizak kreditni rezultat i teško ste dobiti kapitalne usluge od lokalnih banaka i drugih financijskih instituta? Trebate li investicijski kredit za ulaganje u određenim područjima specijalizacija, upravo ste ovdje na pravom mjestu za svoja rješenja o zajmu! Firmama i pojedincima nudimo sve vrste zajmova u bilo kojem iznosu po niskoj i pristupačnoj kamatnoj stopi od 3%. Naš kapitalni i pozajmljivanje postupak je siguran, istinski i 100% osiguran i zagarantiran. Zainteresirani me kontaktirajte putem e-maila; (carmelapedro24@gmail.com)
    WhatsApp broj: +1 585-326-2165
    Viber broj: +1 585-326-2165

    ReplyDelete