Tuesday 19 February 2019

ACI Marina Opatija

Zaštićena od jake bure najvišom istarskom planinom Učkom, nedaleko od prvoga morskoga lječilišta na Jadranu i kolijevke elitnoga turizma na ovim prostorima još od Austro-Ugarske Monarhije, smjestila se ACI marina Opatija u mjestu Ičići.
Najbolja luka za sidrenje jahti do 40 metara na sjevernome Jadranu pomorsku tradiciju ponosno bilježi čak 30 stoljeća unatrag. U 9. stoljeću p.n.e. ovdje su živjeli potomci Liburna. Bili su vrsni graditelji brzih brodova.  Tim brodovima građenih od drvenih dasaka i šivanih konopa plovili su do sjeverne Afrike i Male Azije.
Kako je Opatija uživala velik ugled među stranim kneževima i plemstvom, tako ACI marina u Ičićima ima dobar glas među nautičarima i zaljubljenicima u plovidbu po Jadranu.
ACI marina u Ičićima izvrsno je opremljena i ponosna nositeljica Plave zastave. Marina je tek nekoliko sati vožnje udaljena od međunarodnih zračnih luka u Zagrebu, Trstu ili Ljubljani, dok je onima koji lete do Pule ili Rijeke put još kraći.
Blaga opatijska klima i činjenica da u Opatiji rijetko puše bura u kombinaciji s blizinom i dobrom prometnom povezanošću – tko ne voli letjeti, cestom do Ičića može stići za nekoliko sati iz Beča, Milana ili Budimpešte – učinila je ACI marinu Opatija  idealnom, kako za kratke zimske izlete, tako i za početak ili kraj krstarenja po Jadranu u bilo koje doba godine.
Za planiranje rute nikada nije kasno. Osobit je užitak to činiti u samoj marini iz koje se pruža fantastičan pogled na Krk i Cres, dva najveća hrvatska otoka.

Jeste li znali da…

…počeci turizma u Opatiji datiraju od 1844. kada je bogati trgovac Iginio Scarpa podigao ljetnikovac Villa Angiolina.
U vili je boravila tadašnja gospoda. A kada ju je posjetila austrijska carica Marija Anna koja je u Angiolini provela tri mjeseca, za rivijeru je doznao i bečki dvor.
….se na opatijskoj Slatini možete prošetati mramornim zvijezdama koje čine Hrvatsku ulicu slavnih.
Zvijezde su se postavljale od 2005. do 2008. a na njima se nalaze imena osoba koje su svojim radom i ugledom doprinijele promociji Hrvatske poput Nikole Tesle, Miroslava Krleže, Dražena Petrovića i Janice Kostelić.
…je vjetar u leđa opatijskom turizmu dao sam austrijski car Franz Jozef kada je u ožujku 1889. godine Opatiju proglasio prvim morskim klimatskim lječilištem na Jadranu. Pet godina kasnije car Franz Josip u Opatiji se sastao sa pruskim carem Wilhelmom II. o čemu je izvijestio i ugledni New York Times.
… su ACI marine postale dio globalne mreže Tesla Destination Charginga – električnih punionica za automobile na električni pogon.

Vezovi

– 283 veza u moru
– 35 vezova za smještaj plovila na kopnu (suhi vez)
– prihvat megajahti do 40 m dužine

Sadržaji

  • recepcija s mjenjačnicom i s prodajnim punktom modnih dodataka iz ACI kolekcije, bankomat
  • restoran, caffe-bar
  • prodavaonica nautičke opreme i prodavaonica odjeće, trgovina ribolovnom opremom, agencije za iznajmljivanje i prodaju plovila te agencija za osiguranje
  • novoobnovljeni sanitarni čvor sa zasebnim odjeljkom za invalide, praonica rublja, servisna radionica, dizalica nosivosti 15 tona, slip
  • parkiralište za osobna vozila
  • wlan sustav za pristup internetu
  • crpka za gorivo nalazi se u gradskoj luci Opatija (2 nm)
Tesla Destination Charging:
  • 2 Tesla Only električne punionice snage do 22kW
  • 1 univerzalna električna punionica Etrel snage 2 x do 22kW

Povezanost

ACI marina Opatija nalazi se u srcu Europe, šest sati vožnje od Münchena, Beča, Milana, Budimpešte…
U krugu od 150 kilometara pet je međunarodnih zračnih luka (Rijeka, Pula, Zagreb, Trst, Ljubljana), a marina je i magistralnim cestama izuzetno dobro povezana s cijelom Europom.

Uplovljavanje

S mora se marinu lako prepoznaje po lukobranu. U luku se ulazi sa sjeveroistočne strane. Na glavi lukobrana je svjetionik (C BL 3s 7m 3M). Točna pozicija svjetionika je 45°18,9’ N 14°17,8’ E. Dubina mora na ulazu u marinu iznosi 7 m. Brzina kretanja unutar marine ograničena je na 2 čvora.
Napomena: Preporučuje se koristiti službene pomorske navigacijske karte izdanja HHI – Split: 100 – 18, 50 – 4 i MK – 5.

No comments:

Post a Comment