Tuesday 19 February 2019

ACI Marina Rovinj

Otvorenje uskoro…

U Rovinju je nemoguće ne osjećati se dobro. Ovaj idilični gradić veličanstveni je dragulj Istre koji osvaja šarmom, bojama, srednjovjekovnom arhitekturom i gastronomskom ponudom. Sveta Eufemija majčinskom toplinom bdije nad ovim negdašnjim ribarskim mjestašcem koje se posljednjih desetljeća probilo u sam vrh hrvatske turističke ponude, a ACI marina Rovinj prava je zlatna ribica koja će nautičarima i prijateljima mora ispuniti sve želje i potrebe.
Stoga uskoro završava cjelovita rekonstrukcija i morskog i kopnenog dijela cijele marine. Nova ACI marina Rovinj bit će suvremena marina vrhunskog dizajna s najnovijim tehnološkim rješenjima, sa svim uslugama najvišeg standarda u svjetskom nautičkom turizmu, te prva marina ACI sustava s najvišom kategorizacijom – pet sidara.
Nova marina imat će ukupno 192 veza za brodove prosječne duljine 18 metara. Objedinjavat će sve tehničke i uslužne servise te biti najmodernija nautička one stop shop destinacija. Rekonstrukcija marine trajat će do 2019. godine.

Jeste li znali da…

… se u rovinjskom arhipelagu nalaze čak 22 otočića od kojih su Sv. Andrija i Sv. Katarina najveći i najljepši. Zaštićeni spomenici prirode i posebni  rezervati na području Rovinja su: otoci i priobalno područje od otočića Sv. Ivana do Dvije sestrice, more i podmorje Limskoga kanala i dio Limske drage, park-šuma Punta Corrente, močvara Palud, Romualdova pećina i kamenolom Cave di Monfiorenzo.
… se u Rovinju svako ljeto od 1967. održava jedinstvena likovna izložba na otvorenom i najprepoznatljivija rovinjska kulturna manifestacija – Grisia. Nazvana prema istoimenoj ulici, koja poput kralježnice spaja glavni gradski trg i crkvu Sv. Eufemije, Grisia je atelje pod vedrim nebom, a posebnom je čini i to što pored akademskih umjetnika, izlažu i amateri, pa čak i djeca.

Uplovljavanje

Dolazeći s mora, Rovinj se lako prepoznaje po zvoniku crkve Sv. Eufemije, smještene na brežuljku usred poluotoka te po otoku Sv. Katarina ispred samoga grada. Na rtu Sv. Eufemija nalazi se svjetionik čija je točna pozicija 45°05,0’ N 13°38,0’ E (B Bl 4s 19m 7M). U ACI-jevu marinu Rovinj može se uploviti između otoka Sv. Katarina i lukobrana gradske luke. Na kraju lukobrana nalazi se svjetionik (C Bl 3s 7m 3M). Između tog svjetionika i otoka Sv. Katarina nalazi se označena pličina (cilindrična žuto-crna plutača) koju treba oploviti sa sjeverne strane. Ako u marinu uplovljavate s južne strane, potrebno je ploviti bliže lukobrana marine na čijem je kraju zeleni svjetionik (Z Bl 5s 7m 5M).
Napomena: Preporučuje se koristiti službene pomorske navigacijske karte izdanja HHI – Split: 100-15, 100-16, MK-2, MK-3 i Plan 


No comments:

Post a Comment