Tuesday 19 February 2019

ACI Marina Pula

O marini

Najveći istarski grad Pula mjesto je ispunjeno povijesnim znamenitostima, od kojih je svakako najveća amfiteatar. Među lokalnim stanovnicima popularno nazvana Arena jedna je od najbolje sačuvanih građevina iz doba Rimskoga Carstva u svijetu, a jasno svjedoči o burnoj tisućljetnoj prošlosti ovoga kraja. Golema prirodna luka koristi se od rane antike, a služila je i kao glavna ratna luka Austro-Ugarske Monarhije. U samom srcu te povijesne luke, na korak od Arene, smještena je ACI marina. Međunarodna zračna luka Pula udaljena je od centra grada svega 5 km, dok se one u Trstu i Ljubljani nalaze na oko 130 km udaljenosti.
U neposrednoj blizini Pule nalazi se otočje Brijuni, nekad jedno od najprestižnijih ljetovališta koje su za svoj odmor birali imperatori, predsjednici, svjetski vođe i zvijezde zlatnoga doba Hollywooda. Pula je tisućljetno središte i vrata Istre, jedno od idealnih polazišta u istraživanju prirodnog, kulturnog i gastronomskog bogatstva tog poluotoka koji često opisuju kao nedirnutu, čistu verziju Toskane.

Jeste li znali da…

…se u Puli nalazi najveće svjetsko nalazište amfora. U pulskom akvatoriju pronađeno je više od dvije tisuće amfora. Stalan postav tih neobičnih posuda koje su u pradavna vremena korištene za prijevoz maslinova ulja, vina, proizvoda od usoljene ribe i konzerviranog voća – može se razgledati u podzemlju pulskog amfiteatra.
…je ugledni National Geographic Traveler svojim čitateljima preporučio da obvezno posjete Istru i njezin glavni grad Pulu, te je svrstao među 10 najatraktivnijih turističkih destinacija na svijetu.
…je Pula danas sjedište nekoliko ljetnih glazbenih festivala, najznačajnijeg regionalnog filmskog festivala, koncerata međunarodnih zvijezda. Na obližnjim Brijunima dom su našli kazalištarci čije premijere posjećuje A-lista holivudskih i europskih zvijezda.

Vezovi

– 192 veza u moru
– prihvat megajahti do 40 m dužine

Sadržaji

  • recepcija s mjenjačnicom
  • prodavaonica nautičke opreme, charter agencija,
  • sanitarni čvor,
  • parkiralište
  • wlan sustav za pristup internetu
  • u neposrednoj blizini marine: rent-a-car, ispostava Lučke kapetanije i carine te crpka za gorivo

Uplovljavanje

Luka se nalazi u prirodnoj uvali između poluotoka i lukobrana, što joj osigurava izvrsnu zaštitu. Siguran ulaz u luku nalazi se između glave lukobrana (produžetak rta Kumpar) koja je označena zelenim svjetionikom (Z BL 3s 9m 6M) i rta Proština na kojemu se nalazi crveni svjetionik (C BL 3s 9m 5M). Točna pozicija svjetionika Kumpar je 44°53,2’ N 13°47,7’ E. Nakon toga pramac plovila treba usmjeriti na južni rt otočića Andrija na kojemu je zeleni svjetionik (Z BL 2s 7m 1M). Otočić Andrija može se oploviti i s južne i sa sjeverne strane, a za noćno uplovljavanje dobro je označen prolaz između tog otočića i otoka Katarina (dva para crvenih i zelenih svjetionika između kojih treba ploviti). Nakon tog prolaza do ACI marine Pula vodi vas još jedan svjetionik na otoku Uljanik (Z BL 5s 7m 3M). Obiđete li taj svjetionik, postat će vam vidljiva marina. Treba obratiti pozornost na nekoliko velikih željeznih plutača nepravilno usidrenih duž opisanog plovidbenog puta do marine. Brzina kretanja u lučkom bazenu ograničena je na 8 čvorova. Napomena: Preporučuje se koristiti službene pomorske navigacijske karte izdanja HHI – Split: 100-16, 50-3 i MK-3.

No comments:

Post a Comment