Saturday 2 March 2019

ACI marina Cres

Velika ACI marina na otoku Cresu smjestila se u samo središte najvećega, ali i najrjeđe naseljenog jadranskog otoka. Cres je već godinama odredište ljubitelja nedirnute prirode te eko-aktivista iz Europe i svijeta – kako zbog bjeloglavog supa, treće najveće ptičje vrste na svijetu koju se može vidjeti još samo na Cresu i okolna dva otoka, tako i zbog nesvakidašnjeg prirodnog fenomena – slatkovodnog Vranskog jezera koje se nalazi u srcu otoka. Očekivano, ACI marina Cres s ponosom nosi Plavu zastavu, pouzdano priznaje savršene čistoće vode i ekološke svjesnosti menadžmenta.
U akciji Turistički cvijet – kvaliteta za Hrvatsku ACI marina Cres osvojila je 2009. i 2010. godine drugo mjesto u izboru najbolje marine na Jadranu. U 2011. godini proglašena je najboljom marinom u kategoriji preko 450 vezova, dok je 2013. nagrađena Priznanjem za 3. mjesto u kategoriji Najbolje velike marine na Jadranu.
Uzduž 66 kilometara, koliko ima od sjevernog do južnog dijela otoka, ostaci su duge i slavne prošlosti, nebrojene mogućnosti za aktivni, sportski odmor, ali i učenje o zaštiti prirode – ovdje ćete otkriti pravo bogatstvo endemičnih i reliktnih biljaka čije očuvanje zahtijeva preciznu organizaciju i posvećenost domaćih i stranih stručnjaka. Prostrana marina može primiti i vrlo velike jahte, što Cres čini iznimno privlačnim pripadnicima svjetskoga jet-seta i uspješnim poslovnim ljudima. Vrhunska gastronomska ponuda, temeljena na lokalno uzgojenim zdravim namirnicama, svrstava ga, pak, na kartu nezaobilaznih mjesta iskusnih gastronauta.

Jeste li znali da…

… da ponosni bjeloglavi sup, jedno od svojih posljednjih euroazijskih uporišta ima upravo na Cresu. Ovdje se te neobične, kraljevske ptice može potanko upoznati, ali im i na dirljiv način pomoći – spašavanjem mladunčadi koja na svijet dolazi na najvišim otočnim stijenama.
… su u jami Čampari, jedinstvenom speleološkom objektu, pronađena četiri kostura smeđeg spiljskog medvjeda stara 12 tisuća godina koji su jedini takvi cjeloviti kosturi u ovom dijelu Europe.
.…veliko bogatstvo biljnog i životinjskog svijeta te velik broj endemskih i reliktnih vrsta čine Cres pravim rajem za sve zaljubljenike u netaknutu prirodu. Prema posljednjim podacima, Cres je dom za čak 1300 biljnih vrsta.
… su ACI marine postale dio globalne mreže Tesla Destination Charginga – električnih punionica za automobile na električni pogon.

Vezovi

– 461 vezova u moru
– 70 mjesta za smještaj plovila na kopnu
prihvat megajahti do 50 m dužine

 Sadržaji

  • recepcija s mjenjačnicom te prodajni punkt modnih dodataka ACI kolekcije, bankomat,
  • restoran, caffe-bar, prodavaonica prehrambenih proizvoda,
  • prodavaonice nautičke opreme i odjeće te plažnog programa sa suvenirnicom, iznajmljivanje bicikala, motora (skutera) i automobila
  • sanitarni čvor sa zasebnim odjeljkom za invalide, praonica rublja,
  • dizalica nosivosti 10 tona, travel lift nosivosti 80 tona, servisna radionica, igla za jarbol
  • parking za osobna vozila
  • Wi-Fi
  • smještaj u 8 komfornih apartmana
  • crpka za gorivo u marini (od 01.05.2018.godine  radno vrijeme od 08.00 – 21.00 svaki dan uključujući nedjelju)
  • pametna solarna klupa smart bench
Tesla Destination Charging:
  •  2 Tesla Only električne punionice snage do 22kW
  • 1 Tesla Universal električna punionica snage do 22kW

Povezanost

Cres je kopnom povezan trajektnim linijama Brestova – Porozina odnosno preko otoka Krka linijom Valbiska – Merag. Na obližnjem otoku Krku nalazi se i međunarodna zračna luka Rijeka. Svakodnevno tijekom cijele godine osigurana je katamaranska i autobusna veza s Rijekom.

Uplovljavanje

Creskoj luci prilazi se kroz 400 m širok kanal. Za orijentaciju pri uplovljavanju u luku Cres služe svjetionici na rtu Kovačine (C BL (2) 6s 9m 8M) i na rtu Križice (Z BL 3s 9m 4M). Točna pozicija svjetionika na rtu Kovačine je 44°57,6’ N 14°23,7’ E. Nakon ulaska u kanal između ta dva svjetionika dobro je vidljiv svjetionik na rtu Melin (C BL 3s 6m 3M ). U njegovoj je neposrednoj blizini podvodna hrid te je od rta potrebno ploviti na udaljenosti od najmanje 50 m. Ulaz u ACI marinu Cres označen je lučkim svjetlima. Na glavi lukobrana marine nalazi se crveni svjetionik (C BL (2) 5s 7m 3M), a na otočiću Martinski zeleni svjetionik (Z BL (2) 5s 7m 3M). Od rta Kovačine do marine brzina kretanja ograničena je na 5 čvorova, a u akvatoriju marine na 2 čvora.
Napomena: Preporučuje se koristiti službene pomorske navigacijske karte izdanja HHI – Split: 100 – 16, 100 – 18, 50 – 3, MK – 6 i Plan 20.

No comments:

Post a Comment