Saturday 16 March 2019

ACI marina Jezera

O marini

Jezera slove kao najuređenije mjesto u Republici Hrvatskoj. Jezera su mjesto ribara i pomoraca koje se diči kristalno bistrim morem, autentičnim običajima, spokojnim kamenim ulicama i bogatom poviješću još od antičkih vremena.
Pet godina zaredom Jezera na Murteru ovjenčana su Plavim cvijetom Hrvatske turističke zajednice, najprestižnijim priznanjem za ljepotu i uređenost okoliša. Jezera se mogu pohvaliti i ACI marinom – jednim od nagrađivanijih i ekološki najosvještenijih nautičkih centara sjeverne Dalmacije te ponosnim nositeljem Plave zastave.
2013. godine, u akciji Turistički cvijet – kvaliteta za Hrvatsku, ACI marina Jezera nagrađena je Priznanjem za 2. mjesto u kategoriji Najbolje male marine na Jadranu.
ACI marina Jezera na otoku Murteru smještena je u južnome dijelu uvale Jezera. S istočne strane zaštićena je valobranom, a otvorena je tijekom cijele godine.
Otok Murter po broju stanovnika najveći je i najgušće naseljen otok u Šibensko-kninskoj županiji. Uz mjesto Murter, Jezera su najstarije naselje na otoku.
U Jezerima je još uvijek vrlo živ autentičan duh Dalmacije, a tradicionalni način života ribara i pomoraca sretno koegzistira s bujnom i raznolikom turističkom ponudom. Brojne zanimljive destinacije u Jezerima i okolici upoznat će svakog putnika namjernika s bogatom prošlošću ovoga kraja, koja seže u doba antike, ali i u dalju povijest.
Sportski i kulturni sadržaji zadovoljit će i najzahtjevnije goste željne autentičnih događaja, dok će gastronomska ponuda predstaviti sam vrh dalmatinske tradicionalne kuhinje. Otok Murter je mostom koji se nalazi u mjestu Tisnom dobro povezan s kopnenom cestovnom mrežom, a u blizini su i dvije međunarodne zračne luke, u Zadru i Splitu.

Jeste li znali da…

…Jezera obiluju autentičnim običajima kao što su Jezerski mornarski bal, koji se od kraja 19. pa do sredine prošloga stoljeća organizirao pri ispraćaju mladoga mornara na prvo putovanje, ili Preperuše, običaj dozivanja kiše za sušnih mjeseci u kojemu sudjeluju djeca.
…se još jedna gusarska priča – ovaj je put riječ o Maurima – veže za sudbinu crkve Sv. Ivana Trogirskog, smještene u jezerskoj luci. Morski su razbojnici u jednom pohodu poharali otok i zapalili sve crkve osim nje – navodno jer je na njezinu zvoniku umjesto križa bio isklesan plamen.
…brojna kulturna, sportska i zabavna događanja pod nazivom ‘’Jezerski dani mora’’ završavaju manifestacijom Big Game Fishing. U ovo tradicijsko mjesto ribara i pomoraca Big Game Fishing privlači sve više zaljubljenika u more.

Vezovi

–  233 vezova u moru
– 60 mjesta za smještaj plovila na kopnu

Sadržaj

  • recepcija s mjenjačnicom i s prodajnim punktom modnih dodataka iz ACI kolekcije, bankomat, restoran, bazen,
  • sanitarni čvor,praonica rublja
  • servisna radionica, dizalica nosivosti do 10 tona
  • charter agencija, škola jedrenja
  • wlan sustav zapristup internetu
  • crpka za gorivo

Uplovljavanje

Mjesto Jezera smješteno je u istoimenoj uvali na jugoistočnoj obali otoka Murtera. Prilaz je moguć s obiju strana otoka Školjić. Sa sjeverne strane dubina mora iznosi 7 m, a s južne oko 15 m. Za orijentaciju kod uplovljavanja služi crveni svjetionik (C BL 5s 7m 4M) na glavi valobrana ACI  marine Jezera. Kako se sama marina nalazi duboko u uvali na Murteru, kao orijentir za navigaciju može poslužiti svjetionik na otoku Maslinjak (Z BL 3s 17m 3M). Točna pozicija svjetionika je 43°46,1’ N 15°41,0’ E. Između Maslinjaka i otoka Školjić nalazi se otok Hrbošnjak koji možete oploviti sa svih strana. Ipak, preporučujemo plovidbu s istočne strane otoka Hrbošnjak jer je kanal između njega i Murtera plitak. Pri uplovljavanju treba obratiti pozornost na brojne ribarske brodove.
Napomena: Preporučuje se koristiti službene pomorske navigacijske karte izdanja HHI – Split: 100 – 20, 100 – 21, MK – 14, MK – 15 i Plan 512.

No comments:

Post a Comment