Saturday 16 March 2019

ACI marina Skradin

O marini

Jedna od najljepših ACI marina smještena je na srednjem Jadranu, na samom ušću rijeke Krke. ACI marina Skradin otvorena je nautičarima tijekom cijele godine, a posebno je cijene vlasnici drvenih brodova koji ovdje najradije zimuju zbog jedinstvene kombinacije morske i slatke vode. Marina s s gradskom jezgrom Skradina čini jedinstvenu cjelinu. Skradin bilježi iznimno bogatu povijest, a statusom grada može se pohvaliti dulje od 23 stoljeća! Ugodna atmosfera i bogata ponuda glavni su razlozi za odabir ove tranzitne destinacije brojnih nautičara, koji u smiraj dana rado uživaju u vrhunskoj gastronomskoj ponudi i kvalitetnim dalmatinskim vinima.
Skradin je dobro povezan cestovnom mrežom i autocestom duž Hrvatske (4 km do priključka), a u blizini su i dvije međunarodne zračne luke – Zadar i Split.

Jeste li znali da…

…je od sedam vodopada u Nacionalnom Parku Krka Roški slap najprostraniji, a Skradinski buk najveći i najpoznatiji. Roški je slap okružen visokim kanjonskim liticama u gustom zelenom okolišu, a ljepotom ga nadmašuje samo Skradinski buk koji se prelijeva preko sedamnaest stuba raspoređenih na 800 metara dužine.
…je obližnje jezero Prokljan djevičanski čisto, a lokalnim ribarima služi kao neiscrpan izvor malenih rakova – kozica. Skradinski gastronomi od njih i sipe iz istog izvora najradije pripremaju poznati crni rižoto – iako su podjednako ukusne i pržene. Naravno, uz obvezno domaće maslinovo ulje.
…okolica Skradina čuva bezbroj skrivenih bisera koji su teško dostupni brzim automobilistima. Tri su biciklističke staze koje vode do najčuvenijih znamenitosti: prva otkriva čudesan spoj povijesti i prirode na Bribirskoj glavici, druga vodi na veličanstvene kaskade slapa Skradinski buk, a treća na pitome obale Prukljanskog jezera.

Vezovi

–  180 vezova u moru
– prihvat megajahti do 70 m dužine

Sadržaj

  • recepcija s mjenjačnicom
  • bistro
  • restorani i trgovine uz samu marinu kao i prodaja autohtonih proizvoda i suvenira
  • dva sanitarna čvora
  • wlan sustav za pristup internetu
  • crpka za gorivo nalazi se u luci Šibenik (8 nm)
  • bankomat

Uplovljavanje

Nakon prolaza kroz Šibenski kanal, put prema Skradinu vodi duž korita rijeke Krke i Prukljanskog tjesnaca. Korito rijeke označeno je mnoštvom crvenih i zelenih svjetionika, a uobičajeno je ploviti desnom stranom. Korito rijeke u prvoj polovici puta mjestimično se sužava na 100 m (dubina vode 7 – 40 m), a poslije na 80 m (dubina vode 7 – 11 m). Lijeva obala rijeke je plića. U Prukljanskom jezeru put prema Skradinu vodi uz rt Oštrica koji je označen zelenim svjetionikom (Z BL 2s 6m 1M). Ulaz u luku Skradin označen je crvenim svjetionikom na rtu Lukovo (C BL 2s 3 m 1M) te zelenim svjetionikom na rtu Dut (Z BL 2s 4m 3M). Uz samu ACI marinu Skradin, na zapadnoj obali, nalazi se zeleni svjetionik (Z BL 5s 7m 3M).
Napomena: Preporučuje se koristiti službene pomorske navigacijske karte izdanja HHI – Split: 100 – 21 i Plan 518.

No comments:

Post a Comment