Saturday 2 March 2019

ACI marina Šimuni

Na zapadnome dijelu otoka Paga, u Maunskom kanalu, smještena je ACI marina Šimuni – svojevrstan sjeverni ulaz u Dalmaciju, posljednja marina kvarnerskog otočnog kruga. Otok Pag svojim naizgled surovim vizurama nudi drukčiju sliku od one na koju ste navikli na jadranskim otocima – ovdje su boje drukčije, struktura kamena neobičnija, a sunce sija gotovo cijele godine.
Pažljivom posjetitelju otkrit će pravo bogatstvo povijesti, kulture, gastronomije i svih onih malih stvari koje su ruke vrijednih stanovnika morale stvoriti kako bi preživjeli u ambijentu drukčijem od ostalih – i učinile ga udobnim za život.
Najveći jadranski otok slabo je pokriven vegetacijom, pa njegov kamenit pejzaž isprva nalikuje Mjesečevoj površini: ovce čupkaju pokoju vlat trave iz škrtog kamenjara prekrivenog posolicom što je nanose jake bure iz Velebitskog kanala koje neprestano pušu podno planine Velebit. Na Pag se s južne strane može stići mostom dugim 340 m, iz pravca Zadra, tj. Posedarja, ali i trajektom u Žigljen na sjeveru otoka iz luke Prizna.

Jeste li znali da…

…je plan gradnje grada Paga osmislio jedan od najvećih hrvatskih graditelja – Juraj Dalmatinac –  tako da je u Pagu sve na svome mjestu: gradske zidine, kule, fortice, trgovi, crkve, samostani, palače i naseobine pučana.
…se na Pagu nalaze brojni izvori pitke vode. Voda na otok stiže uglavnom ispod morskog dna s velebitskih padina, a na otoku su i tri slatkovodna močvarna jezera: Veliko i Malo blato te Kolansko blato.
…se nedaleko od ACI marine Šimuni nalazi jedno od središta ljetne zabave – plaža Zrće u neposrednoj blizini gradića Novalja. Na Zrću mlađi naraštaji uživaju 24/7, zbog čega se ovaj otok naziva i hrvatskom Ibizom.

Vezovi

– 191 vez u moru
– 45 mjesta za smještaj plovila na kopnu

Sadržaj

  • recepcija s mjenjačnicom i s prodajnim punktom modnih dodataka iz ACI kolekcije, bankomat,
  • restoran s izvrsnom ponudom ribljih jela
  • prodavaonica prehrambenih proizvoda
  • sanitarni čvor sa zasebnim odjeljkom za invalide
  • dizalica nosivosti 15 tona, servisna radionica, slip za brodove do 8 metara,
  • parkiralište za osobna vozila
  • wlan sustav za pristup internetu
  • crpka za gorivo nalazi se u gradskoj luci Novalja (7 nm)

Uplovljavanje

Danju kao oznaka na kopnu može poslužiti kapela jugoistočno od mjesta, dok je noćni uplov u uvalu reguliran zelenim svjetionikom na južnom rtu ulaza (Z BL 3s 7m 3M). Točna pozicija svjetionika je 44°27,8’ N 14°57,5’ E. Nakon prolaza uz svjetionik, preporučujemo plovidbu sredinom kanala sve dok se ne ugleda marinu. Na zapadnoj strani ulaza u zaljev ACI marine Šimuni nalazi se pličina te se pri uplovljavanju preporučuje plovidba sredinom zaljeva. Kod uplovljavanja noću ili za bure preporučujemo vezivanje na sjeveroistočnoj strani marine.
Napomena: Preporučuje se koristiti službene pomorske navigacijske karte izdanja HHI – Split: 100 – 17, 100 – 19, MK – 9 i MK – 10.

No comments:

Post a Comment