Friday 29 March 2019

ACI marina Vrboska

O marini

Iako je najmanje mjesto na otoku Hvaru, Vrboska ostale lako zasjenjuje svojom ljepotom koju u prvome redu zahvaljuje specifičnom zemljopisnom položaju. Nalazi se na sjevernoj obali središnjega dijela otoka, duboko u zaljevu na kraju uskog, vijugavog fjorda.
Usred uvale smjestio se otočić, a preko kanala protežu se brojni mali mostovi, zbog kojih se Vrbosku ponekad naziva i malom Venecijom. Rimske ruševine pokazuju da je mjesto bilo naseljeno još od starog vijeka, no najstariji od očuvanih spomenika i starih zgrada datiraju iz 15. stoljeća.
U
mjestu prevladavaju impresivne stare kuće gotičkog, neorenesansnog i baroknog stila te mediteranska arhitektura kamenih građevina i uskih uličica. Idilična je slika upotpunjena gustom borovom šumom koja okružuje grad s kopnene strane, te prekrasne plaže i uvale s morske.
Bogata ribarska tradicija danas se ogleda u gastronomskoj ponudi ovoga maloga mjesta koje odiše šarmom i toplinom. Temeljna djelatnost u Vrboskoj danas je, dakako, turizam a ACI marina predstavlja za Vrbosku važan gospodarski subjekt. ACI marina smještena je u vanjskom dijelu vrbovačke luke. Marina je otvorena tijekom cijele godine.

Jeste li znali da…

…je tvrđava-crkva u Vrboskoj jedan od najljepših primjera takve arhitekture, sagrađena na temeljima starije crkve Sv. Marije koja je spaljena prilikom velikog turskog upada pod vodstvom Uluč-alije, kada je opljačkana i spaljena većina otoka.
…Vrboska ima dugu tradiciju naturizma, koji se najčešće prakticira na otoku Zečevu te kampu Nudist, samo kilometar od centra mjesta.

Vezovi

– 119 vezova u moru
– 12 mjesta za smještaj plovila na kopnu

Sadržaj

    • recepcija s mjenjačnicom
    • sanitarni čvor, praonica rublja, dizalica nosivosti do 5 tona
    • parkiralište za osobna vozila
    • wlan sustav za pristup internetu
    • crpka za gorivo
    • u neposrednoj blizini marine nalazi se više restorana i konoba kao i trgovine prehrambenim proizvodima te pekare

Povezanost

Preko trajektne luke u Starom Gradu, koji je udaljen 7 km, Vrboska je povezana sa Splitom, regionalnim središtem iz kojega su dostupne zračna luka i autocesta. Cjelogodišnje i sezonske trajektne linije povezuju otok sa Splitom, Rijekom i Dubrovnikom, kao i talijanskim gradovima Anconom i Pescarom preko Splita, te Barijem preko Dubrovnika. S mjestom Bol na susjednom otoku Bračupostoji brodska veza, a tamo se nalazi i manja međunarodna zračna luka.

Uplovljavanje

Mjesto i luka Vrboska smješteni su na sjevernoj obali otoka Hvara, na kraju dubokog i uskog zaljeva, tako da marina pruža dobru zaštitu od svih vjetrova. Ako dolazite sa sjevera, kao dobar orijentir za navigaciju poslužit će otok Zečevo, na kojemu se nalazi svjetionik (B BL 5s 11m 5M), čija je točna pozicija 43° 11,5’ N 16°42,1’ E. Za dolazak do same ACI-jeve marine Vrboska plovite zaobilazeći poluotok Glavica. Noću pravac broda usmjerite prema crvenom svjetioniku kojim je označen ulaz u Jelsu (C BL 3s 6m 5M). Kad se na vidiku pojavi svjetionik na rtu Križ (B BL 2s 5m 5M), ugledat ćete i svjetla Vrboske te skrenuti u tom pravcu. Ako dolazite s juga, jugoistoka ili istoka, do marine ćete stići prateći sjevernu obalu otoka Hvara od istoka prema zapadu. Sva tri opisana svjetionika vidljiva su po noći, a i gatovi ACI  marine su osvijetljeni.
Napomena: Preporučuje se koristiti službene pomorske navigacijske karte izdanja HHI – Split: 100 – 25, 100 – 26, MK – 19 i Plan 535.


No comments:

Post a Comment