Saturday 16 March 2019

ACI marina Vodice

O marini

Kako Vodice svoje ime duguju bunarima koji ne presušuju niti za najtoplijih ljetnih dana, Vodičani su trgovali vodom s otočanima sve do 19. stoljeća, a spomen toga su dva bunara koji i danas stoje na gradskome trgu. Od hrvatske neovisnosti Vodice postaju važno turističko središte čiju je ponudu znatno oplemenila gradnja ACI marine. Grad Vodice okružen je morem, otocima i rijekom, a u neposrednoj blizini su čak dva nacionalna parka – Krka i Kornati. Vesele i bučne u danjoj vrevi, a opet čarobne u zalasku sunca, Vodice u ljetnim mjesecima žive i danju i noću.
Kontinuiranim unaprjeđenjem turističke ponude, Vodice su postale vodeće turističko središte na šibenskoj rivijeri koje tijekom ljetnih mjeseci ugošćuje 40 tisuća duša. Ne čudi stoga što je ACI marina Vodice jedno od omiljenih sastajališta nautičara željnih aktivnoga odmora, zabave i raznovrsnih užitaka. ACI marina nalazi se u samome mjestu, u sjeveroistočnome dijelu luke Vodice (uvala Vrulje). Zaštićena je s dva valobrana i otvorena tijekom cijele godine. Vodice su autoputom i Jadranskom magistralom izvrsno povezane s ostatkom regije, a u blizini su i dvije međunarodne zračne luke Zadar i Split, što dodatno pridonosi atraktivnosti ove destinacije.

Jeste li znali da…

…je rođeni Šibenčanin Faust Vrančić bio jedan od genijalnih renesansnih mislilaca, pjesnika i znanstvenika. Iako ga svijet poznaje kao izumitelja Homo Volansa (prvi nacrt padobrana), ne smiju se zaboraviti njegova dva kapitalna djela: petojezični rječnik pod nazivom Rječnik pet najplemenitijih jezika Europe i zbirka nacrta naprednih uređaja Machinae Novae.
…je crveni koralj zaštitni znak otoka Zlarina – vjeruje se u njegovu čarobnu moć i pripisuju mu se ljekovita svojstva za liječenje anemije, bolesti krvotoka, infekcije i neplodnosti. Najviše se, pak, uvriježilo mišljenje da crveni koralj štiti trudnice i nerođeno dijete od bolesti, zaraze i uroka.

Vezovi

– 382 vezova u moru
– 55 mjesta za smještaj plovila na kopnu

Sadržaj

  • recepcija s mjenjačnicom i s prodajnim punktom modnih dodataka iz ACI kolekcije, bankomat, caffe-bar i restoran,
  • trgovine i suvenirnice u neposrednoj blizini marine,
  • charter agencija,
  • sanitarni čvor s posebnim odjeljkom za invalide, praonica rublja
  • servisna radionica, dizalica nosivosti do 10 tona, travel lift od 60 tona
  • parkiralište za osobna vozila
  • wlan sustav za pristup internetu
  • crpka za gorivo

Uplovljavanje

Grad se lako može prepoznati po brdu Okit (133 m) s crkvicom na vrhu, zvonikom u mjestu te visokoj zgradi hotela Punta na kojoj noću gori svjetlo velikog dometa. Tu je i visoki kameni spomenik u obliku baklje, sjeverno od ulaza u luku, dugački lukobran od naslaganog kamenja marine oko 100 m istočno od ulaska u luku (koji je ujedno ulaz u ACI marinu), te svjetlo na glavi lukobrana – crvena kula s galerijom karakteristike C BL 5s 7m 3M. Jugoistočno od lučkog svjetla na lukobranu na udaljenosti od oko 180 m nalazi se pličina oko 1,3 m, označena svijetlećom oznakom karakteristike Z BL 5s 5m 2M. Pličinu se može oploviti samo s desne strane. Pri uplovljavanju noću treba obratiti pozornost na pličinu – označena je potamnjenim sektorom lučkog svjetla luke Vodice.
Napomena: Preporučuje se koristiti službene pomorske navigacijske karte izdanja HHI – Split: 100 – 21, MK – 15 i Plan 533.

No comments:

Post a Comment