Saturday 2 March 2019

ACI marina Supetarska Draga

Supetarska Draga naziv je i mjesta i uvale koja je prirodni produžetak najplodnijeg i najvećeg rapskog polja. Naziv su dobili po crkvi i bazilici Sv. Petra podignutoj u 11. stoljeću. Kako se crkva tijekom stoljeća nije znatnije mijenjala, danas je to jedina romanička crkva na Jadranu koja je neizmijenjena u upotrebi 900 godina. Naselje Supetarska Draga podigle su vrijedne ruke rapskih ribara, ali danas je, uz ribolov, glavna djelatnost mještana, dakako, turizam. Ovo je pravi mali turistički raj jer se ispred uvale nalaze tri otočića s prekrasnim pješčanim plažama. U takvom bajkovitom ambijentu smjestila se i ACI marina Supetarska Draga koja oplemenjuje ukupnu turističku ponudu ovog pitoresknog dijela otoka Raba.
U ACI marini u Supetarskoj Dragi ponovno doživljavamo izravan susret s prirodom i malim ribarskim naseljem, slično kao i u istarskoj ACI marini Pomer. Uz to, ovo je mjesto poznato zahvaljujući svojim čistim pješčanim plažama koje su zaštićene od vjetra, što privlači sve više nautičara, a posebno nautičke obitelji s malom djecom.
ACI marina Supetarska Draga otvorena je tijekom cijele godine, a nakon povećanja kapaciteta raspolaže sa 328 vezova u moru i 53 mjesta na kopnu. Uz sve potrebne servisne usluge, ova ACI marina čuvena je i zahvaljujući vrhunskoj gastronomskoj ponudi tamošnjega restorana.

Jeste li znali da…

…arheološki nalazi na ovom dijelu Raba upućuju na mogućnost postojanja gospodarskih građevina već u doba rane antike, a pretpostavlja se i da je na mjestu današnje crkve bila ranokršćanska bazilika.
…nisu samo turisti oni koji uživaju u plažama i uvalama Drage. Kao što je poznato foto-entuzijastima, svoje su mjesto u ovom rajskom krajoliku pronašle i brojne vrste ptica koje se zbog povoljnih uvjeta tamo gnjezde, dok ptice selice tu pronalaze svoja zimska staništa.
Vezovi
– 328 vezova u moru
– 53 mjesta za smještaj na kopnu (suhi vez)

Sadržaj

  • recepcija s mjenjačnicom
  • restoran, prodavaonica prehrambenih proizvoda u neposrednoj blizini marine
  • sanitarni čvor sa zasebnim odjeljkom za invalide, praonica rublja
  • servisna radionica, dizalica nosivosti 10 tona
  • parkiralište za osobna vozila
  • wlan sustav za pristup internetu
  • crpka za gorivo nalazi se uz gradskoj luci  Rab uz ACI marinu(11 nm)
Tesla Destination Charging:
  • 2 Tesla Only električne punionice snage do 22kW
  • 1 univerzalna električna punionica Tesla Universal snage do 22kW

Uplovljavanje

Pri uplovljavanju sa sjevera ili zapada za navigaciju vam mogu poslužiti dva orijentira. Rt Sorinj na kojemu se nalazi svjetionik B BL 3s 10m 6M i rt Kalifront na kojemu je svjetionik B BL (3) 10s 11m 8M. Točna pozicija svjetionika na rtu Sorinj je 44°50,7’ N 14°41,0’ E. Između Kamporske Drage i Supetarske Drage nalazi se otočić Maman čije su obale plitke. ACI marina u dnu je Supetarske Drage. Valobran marine dugačak je oko 200 m, a glava mu je označena crvenim svjetionikom (C BL 5s 7m 4M). Ako uplovljavate s južne strane, kurs vas vodi uz rt Kanitalj i dalje prema rtu Kalifront. Noću je najbolje s Kalifronta uzeti kurs prema rtu Sorinj dok ne ugledate crveni svjetionik same marine.
Napomena: Preporučuje se koristiti službene pomorske navigacijske karte izdanja HHI – Split: 100 – 18 i MK – 7.

No comments:

Post a Comment