Friday 29 March 2019

ACI marina "Veljko Barbieri" Slano

O marini

Najnovija ACI marina, nazvana u čast idejnog tvorca lanca ACI marina Veljka Barbieria, sagrađena je u prelijepom mjestu koje pripada prostoru mistične modrine, krošnji gustih šuma što se spuštaju do mora, iznimne ambijentalnosti u kojoj se i danas ćuti duh znamenite Republike. Slano bijaše naseljeno još u antici i kroz razdoblja ranog kršćanstva. Ipak, najsnažniji pečat ostavit će mu Dubrovačka Republika u čiji sastav ulazi krajem 14. stoljeća. Iz toga doba datiraju Franjevački samostan, crkva sv. Jeronima, ljetnikovac Ohmučević, Knežev dvor i druge sakralne i privatne građevine. Danas je Slano turističko mjesto s lijepim plažama naokolo čitave uvale, hotelima Adriatic i Osmine, koje je i dalje sačuvalo mir i ugođaj Dubrovačkog primorja.
Elafitski otoci nadohvat su ruke. Jakljan sa svojim uvalama u kojima šuma dopire do mora, Luka i Suđurađ na Šipanu, naselja prepuna tragova bogate povijesti, napose ljetnikovaca i crkava iz zlatnoga doba Dubrovačke Republike. Do Lopuda, gradića što se pružio duž istoimene uvale istoimenog otoka, okruženog bujnom vegetacijom, kolijevke dubrovačkog brodarstva i njegove uvale Šunj, tek je desetak milja plovidbe. Koju milju dalje put istoka čeka nas Koločep, posljednji naseljeni južnojadranski otok sa svojim Donjim i Gornjim Čelom.
Zaplovi li se pak zapadno Koločepskim kanalom, ući će se u još jedan – Stonski kanal pa prošavši ili zastavši u Kobašu i Brocama stići do Stona, još jednog jadranskog bisera, znamenitog renesansnog urbaniteta, čuvenog i po svojim zidinama šte se protežu sve do Malog Stona na sjevernoj strani poluotoka i solani.
Kopnom je začas moguće i do Dubrovnika, usput zastavši u Trstenom i znamenitom Arboretumu ili pak u Zatonu, još jednoj luci Primorja.

Jeste li znali da…?

…prolaz Harpoti nekad se nazivao Pompejeva vrata i to je ime dobio po legendi koja kaže da je 47. g. pr. Kr. Pompejeva flota kojom je zapovijedao Marko Oktavije u bijegu pred brojno nadmoćnijim Cezarovim galijama iskoristila gotovo nevidljiv prolaz i umakla progoniteljima.
…zidine između Stona i Malog Stona sa svojom ukupnom dužinom od 5,5 km najduži su fortifikacijski sustav u Europi.
…ime Slano, prema legendi, nosi snažni naboj susreta kopna i mora iz doba kad se jedna bosanska kraljica sa slugama i na konju spustila do mora i tu se prvi put srela sa slanošću vode.
… su ACI marine postale dio globalne mreže Tesla Destination Charginga – električnih punionica za automobile na električni pogon.

Vezovi

  • 193 vezova u moru
  • Do 25 m duljine

Sadržaj

  • recepcija s mjenjačnicom
  • restoran s caffe-barom
  • bazen s caffe barom
  • sanitarni čvor sa zasebnim odjeljkom za invalide
  • praonica rublja
  • charter agencija
  • rent-a-bike
  • rent-a-car
  • usluge transfera
  • održavanje plovila
  • wellness kutak (samo tijekom sezone)
  • Wi-Fi  sustav za pristup internetu
Tesla Destination Charging:
  •  2 Tesla Only električne punionice snage do 22kW
  • 1 Tesla Universal električna punionica snage do 22kW

Uplovljavanje

ACI marina “Veljko Barbieri” nalazi se u sjeveroistočnom dijelu prostrane Luke Slano, što se zavukla u kopno na sjevernoj obali Koločepskog kanala ravno nautičku milju. Dobro zaštićena od svih vjetrova još od antičkog doba bila je poznato sidrište. U Luku Slano uplovljava se kroz 340 metara širok prolaz između Gornjeg i Donjeg rta. Na Donjem rtu (W punta uvale) nalazi se svjetionik (C Bl 3s 16m 4M). Lučko svjetlo nalazi se mjesnoj rivi 150 metara sjeverozapadno od marine. Od ulaza u Luku Slano prema marini valja uzeti kurs NE. Dubine u luci su dostatne za sigurnu plovidbu, pretežno se kreću između 10 i 35 metara. Pliće je jedino uz obale, do minimalno 5 metara.
U Koločepski kanal zaštićen nizom Elafitskih otoka uplovljava se kroz nekoliko prolaza. Prvi je sa zapada Mali Vratnik između poluotoka Pelješca i otočića Olipe, potom slijede Veliki Vratnik, između Olipe i otoka Jakljana te Prolaz Harpoti, između otoka Jakljana i Šipana. Više prema istoku nižu se Lopudska vrata, između otoka Šipana i Lopuda, Koločepska vrata, između Lopuda i Koločepa te Velika Vrata koja su najjužniji ulaz u kanal.
Napomena: Preporučuje se koristiti službene pomorske karte u izdanju HHI – Split: 100-27, MK-25 i 50-20.

No comments:

Post a Comment