Friday 29 March 2019

ACI marina Trogir

O marini

Trogir je grad muzej, i to doslovno. Naime, njegova stara gradska jezgra 1997. godine uvrštena je u UNESCO-ov registar svjetske kulturne baštine. Nabrajanje svih prekrasnih lokacija ovog dobrodržećeg srednjovjekovnog ljepotana, koji je svoje današnje konture poprimio između 13. i 15. stoljeća, bi dugo potrajalo, ali prva na popisu svakako je trogirska katedrala Sv. Lovre sa znamenitim portalom Majstora Radovana, do koje se dolazi uskom glavnom ulicom s pročeljima renesansnih, gotičkih i baroknih palača. Tražimo li najstariji simbol Trogira, onda je to Kairos, starogrčki bog sretnog trenutka, čiji se reljef iz 3. stoljeća prije Krista čuva u ženskom benediktinskom samostanu, čiji je dio ljeti otvoren za razgledanje.
ACI marina Trogir otvorena je cijele godine iz nje se može uživati u pogledu na zavodljivu trogirsku rivu, na zvonik katedrale Sv. Lovre na čijem je ulazu znameniti portal majstora Radovana. Putnik namjernik pomislio bi da je u ovome gradu vrijeme stalo, ali živost njegovih stanovnika u sretnoj simbiozi s uvijek znatiželjnim turistima lako će ga uvjeriti u suprotno.

Jeste li znali da…

…se 1,5 km istočno od Trogira nalazi 500 m duga šljunčana i pješčana plaža s borovom šumom, a u njezinoj neposrednoj blizini među mladima iznimno popularna plaža Komarac. Najpopularnija i najljepša plaža na rivijeri je plaža Okrug Gornji koja se nalazi na zapadnoj strani otoka Čiova, 2 km od centra grada.
…se na području parka prirode Pantan ubrzano razvija ornitološki turizam – ta je lokacija posljednjih godina upisana kao poželjno odredište na karte mnogih svjetskih bird watchera. Pristupačnosti parka pridonosi blizina središta grada – udaljen je od centra samo 2 kilometra.
…se u cijeloj središnjoj Europi Trogir smatra najbolje očuvanim romaničko-gotičkim gradom.

Vezovi

– 174 vezova u moru
– 35 mjesta za smještaj plovila na kopnu

Sadržaj

  • recepcija s mjenjačnicom, bankomat
  • restoran, caffe-bar,
  • fitness centar, charter agencije
  • prodavaonice prehrambenih proizvoda i nautičke opreme
  • sanitarni čvor sa zasebnim odjeljkom za invalide, perilica i sušilica rublja
  • škola ronjenja, škola jedrenja
  • servisna radionica, dizalica nosivosti do 9 tona
  • parkiralište za osobna vozila
  • crpka za gorivo

Uplovljavanje

Stara gradska jezgra grada Trogira smještena je na otočiću između kopna i otoka Čiova. U kanalu sjeverno od grada dubina mora je samo 2 m, te se ne preporuča za plovidbu. Grad je preko tog kanala s kopnom povezan starim kamenim mostom i još jednim, novim drvenim mostom, na zapadnom dijelu, predjela Fortin. S otokom Čiovo, na kojemu se nalazi i ACI marina, grad je povezan mostom (2,80 m visine prolaza od razine mora). Brodovi koji ne mogu proći ispod mosta, iz smjera Kaštelanskog zaljeva, uplovljavaju sa zapadne strane između Čiova i hridi Čelice. Uočljiv orijentir za navigaciju je zeleni svjetionik na rtu Čubrijan (Z BL 2s 8m 4M), čija je točna pozicija 43°30,7’N 16°14,6’ E. Za one koji uplovljavaju s istočne strane smjer plovidbe označen je crvenim i zelenim bovama. Dubina mora u prolazu ispod mosta iznosi 4,5 m.
Napomena: Preporučuje se koristiti službene pomorske navigacijske karte izdanja HHI – Split: 100 – 21, MK – 16 i Plan 534.

No comments:

Post a Comment