Saturday 16 March 2019

ACI marina Piškera

O marini

Otok Piškera nenaseljeni je otok čija površina iznosi tek 2,66 kilometara četvornih, a najviši mu je vrh nad morem 127 metara. ACI marina jedini je civilizacijski doseg u netaknutoj prirodi, a okružuje je mozaik otoka i otočića, hridi i svjetionika. Osim impozantnog krajolika koji ostavlja bez daha, ACI marina Piškera među nautičarima je posebno omiljena jer se nalazi na sredini puta kroz Nacionalni park Kornati.
ACI marina Piškera smještena je između otoka Piškera i Panitula vela, na sjevernoj obali otoka Panitula vela, a na najistaknutijoj točki otoka vijori se ACI-jeva zastava. Marina pruža dobru zaštitu od bure, ali malo slabiju od vjetrova iz južnog smjera. Na ovaj nenaseljeni otok otočani iz Sali i drugih okolnih naselja jednom godišnje, posljednje nedjelje u srpnju, pohode s brodicama na misu u crkvicu Male Gospe. U sklopu ACI marine Piškera nalazi se restoran Klif.

Posebna pogodnost

Jeste li znali da…

…je George Bernard Shaw zapisao: “Posljednjeg dana stvaranja svijeta Bog je želio okruniti svoje djelo, te je od suza, zvijezda i daha stvorio Kornate.” Prema legendi koju pisac spominje, Kornati su nastali od nešto bijelog stijenja koje je Bogu preostalo pri stvaranju svijeta pa ih je razbacao i odlučio da ovdje više ne treba ništa mijenjati.
…su počeci ribarstva u Hrvata – naroda pristiglog iz unutrašnjosti euroazijske kopnene mase – najvjerojatnije bili upravo na ovim obalama: prvi pisani zapis o ribarstvu datira s kraja X. stoljeća, kad se miješa i integrira novo stanovništvo s onim iz bizantske Dalmacije, predane na upravu hrvatskim narodnim vladarima.

Vezovi

–  118 vezova u moru za brodove do 40 m dužine
– dubina mora na gatovima iznosi 2,5 – 3,5 m.
– brodovi s gazom većim od 2,5 m vežu se na vrhovima pontona A, B, C ili D, a brodovi duži od 25 m na  prijemnom gatu
– voda se isporučuje od 8 do 10 sati, a struja od 8 do 12 te od 18 do 24 sata
– sezonska marina otvorena od 01.04. do 31.10.

Sadržaj

  • recepcija s mjenjačnicom (sezonski) i s prodajnim mjestom modnih dodataka iz ACI kolekcije
  • restoran
  • prodavaonica prehrambenih proizvoda
  • sanitarni čvor
  • crpka za gorivo nalazi se u luci Zaglavna Dugom otoku (15 nm)
  • bankomat

Pogodnost

  • Cijena ulaznice za Nacionalni park Kornati uključena je u cijenu dnevnog veza

Uplovljavanje

Otok Piškera ili Jadra sastavni je dio Nacionalnog parka Kornati. U NP Kornati najčešće se ulazi kroz njegov sjeverni ulaz (Proversa mala i Proversa vela) ili s juga ploveći između rta Opat i otoka Smokvica. Iz pravca Proverse do ACI marine Piškera plovi se nizom kanala između mnoštva otoka i otočića. Najzanimljiviji dio Kornata, poznati ‘klifovi’, protežu se uz zapadne krajeve pojedinih otoka, a najljepši su na otoku Mana i Rašip. Malo južnije nalazi se otok Piškera. Uz zapadnu obalu Piškere je otok Panitula vela na kojemu je smještena ACI marina Piškera. Pred ulazom u marinu je otok Panitula mala te hridi Škanji. Ako dolazite sa sjevera ili zapada između hridi Škanji i južnog rta otoka Panitula vela, prolaz je siguran s dubinom mora od 7 m. Prilaz marini između otoka Panitula vela i Piškera sa sjeverozapadne strane plitak je i opasan zbog brojnih grebena. Južni rt otoka Panitula vela (43°45,4’ N 15°21,2’ E) može vam poslužiti kao orijentir za navigaciju. Dolazeći do ACI marine Piškera iz smjera rta Opat put će vam biti malo jednostavniji. Kao orijentir poslužit će vam južni rt otočića Veseljuh (43° 45,8’ N 15°22,4’ E) iza kojeg se proteže kanal između Lavse i Piškere. Neposredno nakon prolaska kanalom ugledat ćete marinu.
Napomena: Preporučuje se koristiti službene pomorske navigacijske karte izdanja HHI – Split: 100 – 20, 100 – 21, MK – 14 i Plan 512.

No comments:

Post a Comment