Saturday 16 March 2019

ACI marina Žut

O marini

Žut je jedan od otoka iz kornatske otočne skupine. Smješten je između Pašmana s jedne strane, koji je brodom preko Ugljana povezan s kopnom, te otoka Kornata s druge strane. Površina mu iznosi tek petnaestak kilometara četvornih, a širok je samo dva. Najviši mu je vrh visok 172 metra, ima strmu i vrlo razvedenu obalu duž koje se nižu najznačajnije uvale Hiljača, Sarušćica, Bizikovica, Golubovac, Žešnja, Podražanj i Strunac. Cijelim otokom dominira robinzonski ugođaj. Na otoku obraslome maslinama, smokvama i lozom nema stalnih naselja, tijekom godine tamo tek povremeno borave ribari, stočari i poljoprivrednici s otoka Murtera.
Usred nedirnute ljepote nalazi se nautički raj – ACI marina Žut sa 120 vezova za brodove – pa je ovo mjesto dostupno samo onima koji na ljetovanje dolaze brodom. More oko Žuta, kao i cijeli prekrasni kornatski arhipelag, idealno je za sportove na vodi. ACI marina Žut smještena je u najzapadnijem dijelu uvale luke Žut, u sjeverozapadnome dijelu kornatskoga arhipelaga. Na rtu Ražanj vijori se ACI-jeva zastava. Marina je otvorena od 1. travnja do 31. listopada.

Jeste li znali da…

…iz doba Bizanta potječe vjerojatno najmarkantnija građevinu koju danas nalazimo u Kornatima: utvrda Tureta na otoku Kornatu, koja pripada graditeljstvu kasne antike i ranog srednjeg vijeka – najvjerojatnije iz 6. stoljeća. Za tu se utvrdu pretpostavlja da je imala vojnu namjenu, to jest svrhu osiguranja i kontrole plovidbe tada krajnje nesigurnim Jadranskim morem koje se nalazilo na udaru različitih gusarskih skupina.
…je drugo vrlo zanimljivo zdanje iz doba Bizanta starokršćanska trobrodna bazilika koja se nalazi u podnožju utvrde Tureta, a kojoj je i danas vidljiv veći dio apside i nekadašnjih temelja. Čini se da je u to doba na Kornatima boravio znatan broj stanovnika, vjerojatno izbjeglica iz seobom naroda zahvaćene Dalmacije – o tome govori veličina crkve Svete Marije (30 x 13 m), po kojoj se Kornat nazivao i Insulae Sanctae Mariae, Stomorin otok i slično.

Vezovi

– 120 vezova u moru
– 15 bova za sidrenje plovila
– prihvat megajahti do 40 m dužine
– voda se isporučuje od 8 do 10 sati, a struja od 8 do 12 te od 18 do 24 sata
Sezonska marina otvorena od 01.04. do 31.10.
Sezonska marina otvorena od 01.04. do 31.10.

Sadržaji

  • recepcija s mjenjačnicom (sezonski)  i prodajnim punktom modnih dodataka iz ekskluzivne ACI kolekcije
  • restoran
  • prodavaonica prehrambenih proizvoda
  • sanitarni čvor
  • crpka za gorivo nalazi se u luci Zaglav na Dugom otoku (8 nm)
  • bankomat

Uplovljavanje

Za jake bure preporučuje se vez na sjevernome kraku gata marine te na bovama, dok su za jakog južnog vjetra znatno ugodniji vezovi na južnome kraku gata. Brodovi s gazom većim od 3 m vezuju se duž cijelog južnog kraka gata, ili na samom kraju sjevernog. Otok Žut, uključujući marinu, sastavni je dio žutsko-sitske grupe otoka smještene u sjeveroistočnome dijelu kornatskoga otočja. Dolazeći sa zapada (iz pravca NP-a Kornati) najkraći put do Žuta vodi kroz prolaz Proversa vela ili Proversa mala. Noću se preporučuje plovidba kroz prolaz Proversa mala koji je dobro označen svjetionicima. Iz pravca Zadra stiže se kroz prolaz Mali Ždrelac (visina mosta 16,5 m). Na ulazu u uvalu Žut u kojoj je smještena AC marina Žut nalazi se otok Maslinjak. Za navigaciju može vam poslužiti točna pozicija sjevernoga rta otoka Maslinjak koja je 43°53,2’ N 15°18,8’ E.
Napomena: Preporučuje se koristiti službene pomorske navigacijske karte izdanja HHI – Split: 100 – 20, MK – 14 i Plan 512.

No comments:

Post a Comment