Saturday 2 March 2019

ACI marina Rab

Na otoku čudesnih prirodnih raznolikosti, prelijepih plaža, bogate povijesti i kulturno-povijesnih spomenika, koji datiraju od predrimskih vremena, smjestile su se čak dvije ACI marine – Rab i Supetarska Draga. Prva od njih ukras je istoimenoga grada, najvećega otočkoga mjesta i središta kulture, obrazovanja i umjetnosti što se već stoljećima njeguju na Rabu.
ACI marina Rab nalazi se u samoj gradskoj luci, a nautičarima nudi mnoštvo sadržaja – od restorana do servisne radionice. Unutrašnjost otoka jednako je impresivna kao i obala. Naime, čak 35 posto njegove površine prekriveno je šumom i plodnim zemljištem pa je Rab danas, nakon Mljeta, drugi najzeleniji hrvatski otok.
Ribom i drevnim trgovačkim putovima blagoslovljeno more, raznovrsno ljekovito bilje, izdašni plodovi rodnih polja, vinograda i maslinika te krajnje gostoljubivi domaćini čine Rab atraktivnim odredištem u svako doba godina. Uz to, Rabljani se još od kraja 19. stoljeća organizirano bave turizmom pa njihovoj gostoljubivosti i spremnosti da ugode svakom putniku i namjerniku nema kraja.

Jeste li znali da…

…su otok i grad, poznati u latinštini kao Felix Arba, bili naseljeni od prapovijesti, a kao ilirsko uporište spominju ga stari kartografi i povjesničari Plinije i Ptolemej. O razvijenosti grada svjedoče i činjenice da je imao vodovod, kupališta, hramove, kazalište i mrežu ulica.
…su s Raba potekli mnogi važni ljudi, među kojima i osnivač republike San Marino, sv. Marin, zatim velikan teologije i fizike Markantun de Dominis, ali i velemajstor lijevanja zvona i topova Ivan Rabljanin, koji je učinio velika djela za Dubrovačku Republiku.

Vezovi

– 142 veza u moru (sezonski, marina otvorena od 01.04. do 31.10)

Sadržaji

  • recepcija s mjenjačnicom (sezonski), bankomat
  • restoran, caffe-bar,  kozmetički salon
  • prodavaonice nautičke i sportsko-ribolovne opreme, te brodske opreme i rezervnih dijelova
  • sanitarni čvor sa zasebnim odjeljkom za invalide
  • servisna radionica, dizalica nosivosti 10 tona u neposrednoj blizini marine
  • wlan sustav za pristup internetu
  • crpka za gorivo u neposrednoj blizini marine

Povezanost

Otok Rab povezan je s kopnenom cestovnom infrastrukturom trajektnom linijom Stinica – Mišnjak (južna strana otoka), a vožnja traje 12 minuta. Postoji i trajektna linija Lopar – Valbiska između otoka Raba (sjeverno-zapadna strana otoka) i Krka, gdje vožnja traje 1 sat i 30 minuta. U sezoni linija prometuje više puta na dan, a zimi dva puta dnevno. Na relaciji Rijeka – Rab – Novalja prometuje svakodnevno i brza katamaranska linija.

Uplovljavanje

Dolaskom s mora mjesto se prepoznaje po gradskim zidinama i četiri zvonika. Pri uplovljavanju u luku Rab moguće je proći između rta Frkanj na kojemu je crveni svjetionik (C BL 2s 5m 4M) i pličine Frkanj označene zelenim svjetionikom na betonskoj podlozi (Z BL 2s 6m 4M). Točna pozicija pličine Frkanj je 44°44,9’ N 14°45,5’ E. Pličinu je moguće oploviti i s jugoistočne strane. Sam ulaz u luku označen je crvenim svjetionikom na rtu Sv. Ante (C BL 1,5s 7m 3M) i zelenim svjetionikom na otočiću Tunera (Z BL 2s 14m 4M). Zbog pličina u blizini otočića Tunera preporučuje se ploviti bliže crvenom svjetioniku. Sama ACI marina Rab nalazi se u uvali grada Raba koja se pruža u smjeru jugoistok-sjeverozapad. Marina je zaštićena lukobranom na čijoj je glavi zeleni svjetionik (Z BL 1,5s 7m 4M). Za jakog juga ne preporučuje se ostati vezan u gradskoj luci. U ulaznom kanalu brzina za sva plovila ograničena je na 3 čvora. Zapadni krajevi gatova marine su osvijetljeni.
Napomena: Preporučuje se koristiti službene pomorske navigacijske karte izdanja HHI – Split: 100 – 18, MK – 7 i Plan 20.

No comments:

Post a Comment